Almanya’da Şirket Kurmak
Almanya, sahip olduğu yüksek refah seviyesi ile iş kurmak için tercih edilebilecek ülkeler arasında. Okumak ve çalışmak için oldukça kıymetli bir refah seviyesine sahip olan Almanya aynı zamanda iş kurmak için de bu özelliklerini sürdürür. Özellikle dünya çapında bir teknoloji ekosistemi oluşturması sebebiyle de yatırım yapmak isteyeni büyüme hedeflerine sahip kişi ve firmaların tercih edebileceği bir ülke.
Dünya ekonomisi açısından en güçlü ülkelerin başında gelen Almanya, her meslek grubundan girişimcilerin ilgisini çekiyor. Tabii ki Almanya’da bireysel ya da kurumsal bir iş kurabilmeniz için gerekli olan tüm belge ve prosedürleri yasaya uygun olarak gerçekleştirmeniz gerekir. Bu sürecin en doğru şekilde ilerlemesi için önce yazımız ve sonrasında uzman danışmanlık hizmetimiz ile biz size yardımcı olacağız.
Almanya’da Şirket Kurmak
Avrupa Birliğine üye ülkelerin vatandaşları Almanya’da serbestçe iş kurabilir, dolaşabilir ve çalışabilir. Avrupa Birliği üyesi olmayan ülke vatandaşları içinse farklı bir prosedür geçerli durumdadır. Fakat Almanya hükümeti, Almanya’da şirket kurmak isteyen girişimcilere çok sıcak bakmaktadır. Bu sıcak bakışın etkisiyle bu konuda herhangi bir kısıtlama yapmıyor.
Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa Birliğine dahil olmayan birçok ülkenin vatandaşı Almanya’da iş kurmak için ulusal vizeye başvurarak çalışma izni ya da geçici oturum izni almalıdır.
Almanya’da Şirket Kurmanın Adımları
Bahsettiğimiz üzere, Almanya’da şirket kurmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı süreç ve detaylar mevcut.
- Konu ile ilgili özellikle yasal süreçleri yürütme adına danışman/mali müşavir//avukatlık hizmeti veren yetkili kişi ve kuruluşlar ile iletişime geçilmesi.
- Kuracağınız şirketin türüne karar veilmesi.
- Gerekli belgelerin hazırlanması.
- Kurulacak şirket adının kabul edilebilir olduğunun noter/yerel sanayi ve ticaret odasından teyit edilmesi.
- Vize süreçlerini yönetmek ve Almanya’da bulunmak
- Şirket ana sözleşmesinin hazırlanması.
- Şirket ana sözleşmesinin noterce tasdiklenmesi.
- Ticaret siciline noter aracılığı ile kayıt olunması.
- Ticaret ofisine kayıt olunması.
- Muhasebe yükümlülüklerine uyulması
- Vergi beyanı verin ve vergi hukukunda bulunan yükümlülükleri yerine getirilmesi.
Almanya’da şirket kurulumu adına başlıca adımlardan bu şekilde bahsedebiliriz.
Şirket Ana Sözleşmesini düzenlerken ise dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
- Firmanın Ticari Unvan ve Adresi
- Şirketin Faaliyet Konusu
- Asıl Sermayenin Miktarı
- Ortak tarafların şirket kurulumu işlemi sırasında firma malvarlığına koyduğu sermayenin miktarı.
Almanya’da Kurabileceğiniz Şirket Türleri:
- Şahıs Şirketi (Tek Kişilik): şahsın mal varlığı sorumluluk dahilindedir.
- Birden Fazla Ortaklı Şahıs Şirketi: limited şirket. Bütün ortakların mal varlığı sorumluluk dahilindedir.
- Sermaye Şirketi: Anonim şirket. Şahsi mal varlıkları sorumluluk dışındadır.
Almanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?
Almanya’da şirket kurmak birçok avantajdan yararlanılabilmesine olanak sağlar. Bu avantajlardan bazıları:
- Almanya’da şirket kurmak istiyorsanız herhangi bir şirkete ortak olmadan şirket kuruluşu gerçekleştirebilirsiniz.
- Almanya’da şirket kurmanız için Almanca bilmeniz gerekmez.
- Şirket kurulumu yaparak 3 yıl boyunca geçici oturum izni alabilirsiniz.
- Üç yıl hizmet süresini tamamlamanızın ardından Almanca şartı olmadan kalıcı oturum izni alabilirsiniz.
- İş planlarını profesyonel bir şekilde hazırlamış iseniz 3 yıl boyunca aldığınız geçici oturum izninin ardından dilerseniz kalıcı oturum izni de alabilirsiniz.
Almanya’da Şirket Kuruluşu Almanya Teşvikleri
Almanya teşvikleri ile girişimciler için verimli bir zemin hazırlamıştır. Almanya’da iş kurmak isteyenler için çok fazla kredi, hibe ve finansal teşvik vardır. Almanya’daki bu teşvikler 4 kolda incelenebilir:
- Yatırım hibeleri (devlet hibe ve teşvikleri)
- Kamu kredileri
- Kamu Garantileri
- Öz Sermaye
Almanya’da devlet hibeleri ve teşviklerinden biri “İş Kurma Kredisi” (Gründungszuchuss). Bu kapsamda eğer işinizi kaybetmiş ve “işsizlik parası I” alıyorsanız, Almanya hükümeti sizi serbest meslek sahibi olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda belirli koşullar altında size başlangıç ödeneği seçeneği sunuyor. Aynı amaç doğrultusunda bu hareketi ile paralel olarak sizin kendi işinizi yürütebilmeniz ya da serbest meslek sahibi olmaya hazır olabilmeniz için seminer ve kurslar ile size yardımcı da oluyor.
Almanya’nın sunduğu bir diğer devlet teşviki ise “Başlangıç Parası” (Einstiegsgeld). Bu teşvik, “işsizlik parası II” den faydalanıyor iseniz size belirli şartlar altında başlangıç parası seçeneği sunar. En fazla 24 ay süreyle finansman sağlar. Bu teşvik, başlangıç parasının yanında, malzeme alımı için de kredi ve hibe verebiliyor.
Almanya’nın sunduğu devlet teşviklerden bir tanesi ise “Yeni Mezun Start-Up Teşvikleri” (EXIST). EXIST Başlangıç Hibesi üniversite mezunları ve bilim insanlarına başlangıç aşaması öncesi ya da başlangıç aşaması sırasında iş planlarını uygulayabilmeleri adına yıllık hibeler sağlar. EXIST Araştırma Transferi ise üniversiteler ve araştırma merkezlerinde zorlu teknik projeleri desteklemek için, öncelikle bir bilimsel kurumda ürün geliştirmeyi sonrasında şirketin kuruluşum aşaması desteği amacıyla kurulmuştur.
Almanya’da Kamu Kredileri de teşvik sahasında rol oynar. Mikro kredi, hükümetin sağladığı, küçük ölçekli iş yeri açmak isteyen ya da hali hazırdaki küçük ölçekli iş yerini güvence altına almak isteyen girişimciler için bütçedir. Bu kredi yeni kurulmuş ya da kurulması planlanmış küçük şirketleri daha çok kapsamakta. Genel olarak hedef kitlesi ise göçmen kökenli girişimciler ve kadınlar. 1000-25.000 euro arasında olan kredi, dört yıla kadar vadeli şeklinde.
Federal yatırım kredileri, federal hükümetin yatırım bankası KfW ve federal eyaletlerin yatırım kurumları bu kapsamda Almanya genelindeki Start-uplar için yatırım kredisi sağlıyor.
Girişimci Kredisi ERP ise 5 yıldan daha kısa süre faaliyet gösteren yeni başlamış ve henüz genç olan firmalar için bir kredidir. 5 yada 10 yıl vadeli olarak verilir. Maksimum 125.000 euro kadar finansman sağlar. KfW Bankası bu noktada girişimcinin beraber çalıştığı banka için, 100.000 euroya kadar olan banka riskinin %80’ni karşılar. Başarı şansı mevcut fakat riskli projeleri de desteklemiş.
ERP Girişimci Kredisi-Evrensel, yeni iş kurmada ya da işinizi kurduğunuz ilk üç yıl içerisinde size destek oluyor. Burada ön koşul şirket kuruluşunun üzerinden 3 yılı geçmemiş olması.
ERP Kuruluş Sermayesi, ilk üç yıl içinde olan, yeni kurulan, mevcut şirketi devralan kişiler içindir. Bu kredide ilk yedi yıl için geri ödeme yapılmıyor.
ERP Dijitalleşme ve İnovasyon Kredisi, şirketlere başlangıç aşamasında veriliyor. 25.000-25 milyon Euro arasında finansman sağlayan kredi inovasyon ve dijitalleşme alanlarında veriliyor. Bu kredide KfW riskin %70 kadarını üstlenebilmekte.
Kamu kredilerinin ardından ödeme garantisi de Almanya teşvikleri arasında önemli bir yere sahip. Özellikle kredi notu düşük olan ve bankalardan kredi almakta zorluk çeken yatırımcılar için kamu garantileri oldukça önemli. Peki bu kamu garantisi ne işe yarıyor? Bu sayede bankalar sağladığı kredi için teminat, yatırımcılar ise ihtiyaç duydukları kredileri kullanma imkanına kavuşuyor.
Öz sermaye yatırımı ise Almanya devleti teşviklerinden bir diğeri. İleri Teknoloji Başlangıç Fonu, yani HTFG operasyonel ticari faaliyetlerine üç yıldan az süre önce başlamış, yenilikçi ve teknoloji odaklı şirketler içindir. Bir erken aşama finansman programı diyebiliriz. Finansmana uygun olmanın şartı ise araştırmanın bulgularının umut verici olmasıdır. Yenilikçi ve teknolojiye dayalı olan bu tür proje yada ürünün Pazar durumu da parlak ise fon ve sermaye sağlanıyor. Bunun yanı sıra start-up yönetimi de gerekli yardım ve desteği sağlıyor.
Mikro ara sermaye fonu ise, küçük ve yeni başlayan şirketler için. 50.000 euroya kadar destek sağlıyor. Özellikle kadınlar, göçmen kökenli girişimciler, daha önce işsiz olup şirket kuran kişiler hedef kitlesi.
Almanya’da Şirket Kuruluşu Türkiye Teşvikleri
Türkiye son 30 yıldır Türk şirketlerinin yabancı pazarlara girmesini desteklemekte ve nakdi teşvikler uygulamaktadır. Bunlar:
- Turquality Desteği
- Tasarım Desteği
- Pazara Giriş Belgeleri Desteği
- Pazar Araştırmaları ve Pazara Giriş Desteği
- Marka Desteği
- Yurtdışı Birim, Marka ve Tanıtım Desteği
- UR-GE Desteği
- Türkiye Ticaret Merkezleri Desteği
- Küresel Tedarik Zincirine Katılım Desteği
Almanya’da Şirket Kurulumu konusunda Almanya ve Türkiye teşvikleri, yasal süreç ve gerekilikleri, sorumluluk ve haklarınız hakkında tüm sorularınız, detaylı bilgi ve uzman danışmanlığı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.